Al een lekkere vega(n) maaltijd bezorgd vanaf € 7,50 incl. bezorgkosten per fiets

Vega(n)s uit Amsterdam

Het is de hoogste tijd dat we het idee loslaten dat vegetariërs en vegans alleen maar geitenwollensokken types zijn. Dit doen wij door jullie wekelijks kennis te laten maken met leuke, lieve, inspirerende en mooie vega(n)’s uit Amsterdam!

John Groot

Maak Kennis met John Groot

By | Vega(n)s uit Amsterdam | No Comments

Wie ben je en wat doe je?
John Groot. Aangenaam! Ik werk al jaren op het hoofdkantoor van Lacoste Benelux. Ik ben fan van Ajax, maar ik ga weinig naar het stadion, want eigenlijk spelen ze al jaren belabberd. Wel kijk ik vaak wedstrijden op TV. Ik ben gek op speciaalbiertjes drinken en films en series kijken. In het weekend ga ik vaak een stukje hardlopen. Ik heb de leukste vriendin van de wereld en samen hebben we een valkparkietje: Koekje. Verder ben ik muziekfreak. Zonder muziek is het maar stil.

Vegan of vega?
Vegan. En een trotse ook! Ik voel me er heel goed bij. Ik ben niet ‘cold turkey’ vegan geworden. Dat zou ik ook niemand aanbevelen, want volgens mij houd je het dan nooit vol. Ik ben aangestoken door mijn vriendin. We gingen gewoon steeds minder vlees eten. Op een bepaald punt is mijn vriendin vegetariër geworden en eigenlijk volgde ik telkens langzaam haar voorbeeld. Stap voor stap, maand voor maand.

Na het zien van de documentaire Cowspiracy was ik helemaal om. Dat we onze planeet compleet vernietigen doordat we met z’n allen perse zoveel vlees willen blijven eten, omdat we het niet kunnen laten staan. Daar werk ik niet meer aan mee! Tel daarbij op dat het slecht is voor je lichaam en ook nog eens misselijkmakend dieronvriendelijk en de uitkomst is een extra veganist op deze aardkloot.

Hoe is je leven veranderd sinds je vegan leeft?
Even snel wat eten als je buiten de deur bent is wat lastiger. Fysiek merk ik er weinig van. Ik ben misschien een paar kilootjes lichter, maar dat zal vast niemand afgevallen zijn. Op! Opgevallen zijn.

Ik merk wel dat ik, misschien onderbewust, anders ga denken over vleeseters. Natuurlijk laat ik iedereen in zijn waarde, maar het is gewoon extreem irritant dat ze niet weten wat ik weet. Of dat ze het wel weten, maar dat het ze gewoon niet interesseert. Ik weet niet wat ik irritanter vind. Ook irriteer ik me aan opmerkingen als “Jeetje… ja maar dat zou IK niet kunnen hoor, want IK hou namelijk echt HEEL erg van vlees en tsja… ik wil ook wel een beetje kunnen genieten van het leven hè?”.

Verder weinig irritatie punten hoor. Het gaat heel goed met me en zoals ik al zei “Ik laat verder iedereen in zijn waarde”. Ik ben zelf ook niet perfect.

Wat zijn je vegan hotspots in Amsterdam?
Dat is de Loving Hut! Onbezorgd alles kunnen bestellen en eten wat er op de kaart staat. Heerlijk! En het levende bewijs dat lekker snacken ook gewoon kan zonder dat er dieren voor hebben geleden. Bovendien hebben ze een super schattig vogeltje en de mensen zijn ontzettend lief. Jammer dat ze niet in de Pijp zitten. Al is het nu misschien wel extra speciaal om er af en toe voor naar Amsterdam West te reizen.

Wat is je favoriete vegan gerecht of recept?
Ik kook nooit, dus dan kies ik voor een gerecht. Eentje van mijn vriendin. “Burritos texmex style met vegan kipstukjes” noemt ze het. Het zal wel uit Thug Kitchen komen. Haar favoriete vegan kookboek. De hamburgers van de Loving Hut moet ook iedereen geproefd hebben.

Stephan Stegeman

Maak Kennis met Stephan Stegeman

By | Vega(n)s uit Amsterdam | No Comments

Wie ben je en wat doe je?
Het is de hoogste tijd dat ik mezelf voorstel. Mijn naam is Stephan Stegeman (31) en ben één van de oprichters van Dabbawalla. Het begon allemaal in april 2014. De maat was toen vol. Letterlijk en figuurlijk, want ik paste niet meer in mijn kleren en was daar goed klaar mee.

Na een korte analyse van mijn eigen leefstijl was al snel te concluderen dat mijn lunchroutine een groot aandeel had in mijn (nog steeds toenemende) gewicht. Ik was vastbesloten gezonder te lunchen. Vanaf dat moment liep ik dagelijks tijdens mijn lunchpauze naar de supermarkt om een stapel gezonde ingrediënten te kopen voor een eigengemaakte salade.

Na anderhalve week bleek echter dat deze routine me ontzettend veel tijd kostte en dat ik niet in staat was om met mijn extreem drukke agenda lekkere recepten uit te zoeken. Hierdoor at ik elke dag dezelfde salade. En dat ging irriteren, zeker gezien het me erg veel tijd kostte en de smaak snel begon te vervelen.

Ergens een hapje eten behoorde niet tot de mogelijkheden, want dat kost teveel tijd. Zodoende besloot ik toen mijn gezonde lunch gewoon te laten bezorgen. Ik kwam toen snel van een koude kermis thuis. Het was niet mogelijk om online lekkere gezonde lunches te bestellen voor 1 persoon. Het was allemaal vanaf 15 euro of 10 personen. Ik was erg teleurgesteld, want ik wilde zo graag lekker en gevarieerd eten zonder dat dit me tijd kostte.

De teleurstelling zette zich snel om in hoop. Want als eten bestellen zo populair is ’s avonds, kan het dan ’s middags ook niet populair zijn? Ik begon met zoveel mogelijk mensen te praten als ik maar kon. Het idee achter Dabbawalla was een paar dagen laten geboren. Op 16 februari 2015 lanceerde ik en mijn partners de lunch bezorgservice Dabbawalla, de service die aan de basis zou staan van het huidige Dabbawalla: de vega(n) avondmaal bezorgservice van Amsterdam.

Vegan of vega?
Voor het overgrote deel van bovenstaande reis was ik vegetariër. Deze leefstijl bracht een interesse met zich mee die ervoor zorgde dat ik veel las over wat voor impact de vleesindustrie heeft op onze planeet en de dieren en mensen die erop leven. Hoe meer ik leerde hoe meer ik ontdekte dat vegetarisch eten voor mij niet de oplossing was.

Boeken als Dieren eten, De mooie voedselmachine en In defence of food droegen allemaal bij aan mijn verrijkte beeld van de wereld. Gek genoeg was het filosofische boek Deugden van de tafel het boek dat uiteindelijk de doorslag gaf. Gek omdat het namelijk helemaal geen boek is dat mensen over probeert te halen om een plantaardige levensstijl te volgen.

Deugden van de tafel is een boek over de filosofie van het eten. Ergens in het boek legt de schrijver terloops goed onderbouwd uit dat je eigenlijk moet kiezen: of veganistisch eten of accepteren dat je leed berokkend en heel af en toe met mate een goed stukje vlees of mooi stukje kaas eten. Hij zegt: mensen die vegetarisch eten kloppen zichzelf vaak op de schouder en geven zichzelf daarmee een vrijbrief om stapels kaas, eieren en zuivel te eten. Want je bent als vegetariër toch goed bezig? Zo zwart/wit ligt het echter niet. Een vegetariër die bergen eieren, melk en kaas consumeert richt meer schade aan dan een flexitarier die af en toe een geniet van een goed stuk vlees, kaas of glas melk, maar verder wel zo plantaardig mogelijk eet.

Eieren, zuivel en kaas zijn namelijk allemaal producten die een heftige impact hebben op het milieu, extreem veel leed veroorzaken bij dieren en tevens (in de mate waarin wij het consumeren) alles behalve gezond zijn.

Net als een mens geeft een koe alleen melk wanneer ze een kindje krijgt. Daarom worden koeien kunstmatig geïnsemineerd om zwanger te worden. Wanneer de kalfjes geboren zijn, worden de kalfjes (in het beste geval) binnen 2 dagen weggetrokken bij hun moeder. Want anders drinkt het kalfje de melk op waar kaas en melk van gemaakt moet worden. Wanneer de melkproductie van de koe na dit proces een paar keer te hebben meegemaakt afneemt, wordt de koe alsnog geslacht en als vlees verkocht. Gedurende dit proces consumeren deze beestjes duizenden liters water en voer en produceren ze heel erg veel mest.

Allemaal heftig belastend voor het milieu. Om nog maar niet te spreken van hoe ontzettend veel oerwoud gekapt moet worden voor het eten van de koeien en hoeveel mensen honger lijden in de wereld omdat koeien het eten van deze arme mensen eten. Er is genoeg eten in de wereld voor iedereen. Het eten wordt nu alleen aan dieren gegeven i.p.v. aan mensen.

Haantjes worden direct na de geboorte levend in een versnipperaar gegooid. immers, kippen worden gefokt voor vlees en eieren, maar haantjes zijn inefficiënt gezien zij niet zo vlezig zijn als een kip en geen eieren kunnen leggen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg.

Toen ik dit allemaal echt op me had laten inwerken kon ik het niet meer over mijn hart verkrijgen om dierlijke producten te eten. Ik besloot vanaf 12 oktober 2015 zo plantaardig mogelijk te gaan eten.

Hoe is je leven veranderd sinds je vegan leeft?
Ik was zelf heel erg bang voor twee dingen. Enerzijds dat ik niets meer kon eten en dat dit mijn sociale leven zou ondermijnen. Anderzijds dat ik vaak in een situatie zou komen waarbij mensen vragen zouden stellen waar ik geen antwoord op had. Ik kan op zich lekker slap lullen, maar vind het zelf erg moeilijk om alle feitjes te onthouden en onder druk coherent op te lepelen. Zo werkt mijn hoofd gewoon niet. En als je dan met je goede bedoelingen ineens onder een vragenvuur komt te liggen en geen kant meer op kunt is dat niet fijn.

Gelukkig waren beide angsten ongegrond. Ik eet heerlijk, drink biertjes met vrienden, ontdek nieuwe dingen en ben (een maand nadat ik begonnen ben) alleen maar oprecht geïnteresseerde mensen tegen gekomen die benieuwd waren waarom ik vroeg naar een vegan optie :-)

Het enige dat voor mij echt is verandert is dat ik mezelf bij alles wat ik overweeg te eten afvraag: bevat dit iets dierlijks? Zo was het bijvoorbeeld echt een shocker voor me dat ogenschijnlijk plantaardige geneugten als bier en wijn soms ook dierlijke stoffen bevatten. Maar ook dat eigenlijk alle standaard kauwgommerken dierlijke stoffen bevatten en dat tatoeages meestal ook niet vegan zijn. Mijn ogen zijn geopend.

Wat zijn je vegan hotspots in Amsterdam?
Ik ga heel erg graag uit eten, en bestel ook graag. Uiteraard is Dabbawalla een mega fijne besteloptie, maar soms wil je ook lekker uit eten of een biertje drinken met vrienden.

Voor een biertje vind ik Sound Garden erg fijn. Los van het prachtige terras aan het water is de sfeer erg punky en ongedwongen. Ze serveren daar o.a. WeihenStephan, bier van de oudste brouwerij ter wereld (bijna 1000 jaar oud). Dit bier is vegan. Ook proeflokaal Gollem aan de overtoom vind geweldig. Los van de vele soorten bier (eerst even checken welke plantaardig zijn op www.barnivore.com) hebben ze ook een prachtige rauwkost snack. Yum!

Verder vind ik het heerlijk om alle vegan friendly plekken in de wereld te ontdekken aan de hand van de www.happycow.net. Zo ben ik al bij talloze leuke tentjes terecht gekomen. Vooral ook handig tijdens stedentripjes! In Amsterdam zijn o.a. Betty’, de Bolhoed, Dophert, Faam (vegan pizza!!!) en Bak restaurant mijn favoriet.

Wat is je favoriete vegan gerecht of recept?
Ik zal eerlijk zijn. Ik vind heel erg veel lekker. Echt heel erg veel. Maar twee lekkernijen schieten me DIRECT binnen bij het denken aan lekker: een goed glas WeihenStephan bij Sound Garden of de snickerstaart van Dophert (ze noemen het zelf de peanutbutter brownie, maar het is gewoon snickerstaart). Ik denk dat ik binnenkort de combinatie eens ga proberen, want je mag je eigen eten meenemen naar Sound Garden! :-D

Joanna Marlow

Maak kennis met Joanna Marlow

By | Vega(n)s uit Amsterdam | No Comments

Wie ben je? Wat doe je?
Ik heet Joanna Marlow (31) en woon in Amsterdam-West. Na de theater academie ben ik vooral bezig geweest met muziek. Mijn muziek staat op een laag pitje sinds ik met de opleiding International business & languages ben gestart. Ik mis muziek ontzettend en neem daarom vanaf november, één semester, een break. Dan ga ik weer aan nieuwe muziek werken (electro pop) en mijn Jazz covers optredens hervatten.

Ik woon samen met mijn vriend waarmee ik veel uitga; cocktailfeestjes, technofeestjes, muziek festivals, live concerten maar ook festivals en evenementen met een activistisch of maatschappelijk thema. Aangezien mijn vriend en ik een passie voor mode delen werken we nu ook samen aan een fashion en lifestyle blog; www.intensemble.com.

Vegan of vega?
Ik ben nu 8 jaar vegetariër. Toen ik op mezelf ging wonen en voor mezelf begon te koken, begon ik me meer te verdiepen in voeding, gezondheid en gerelateerde onderwerpen. Vanaf dat moment begon ik veel minder vlees te eten en ging ik van bijna elke dag vlees eten, naar ongeveer 2 keer per week.

Na meer bewust te zijn geworden over hoe het eraan toe gaat in de vlees industrie en het effect ervan op het milieu, had ik naast gezondheidsoverwegingen, genoeg redenen om helemaal geen vlees meer te eten. Argumenten zoals “vlees eten is natuurlijk, de oermensen aten vlees, dieren eten vlees”, gaan voor mij niet op.

Neem bijvoorbeeld een leeuw, die is anatomisch en inwendig gebouwd om alleen vlees te eten. Kijk maar naar die klauwen, het gebit en het feit dat hun maag veel meer zuren bevat om vlees te kunnen verteren. Wij mensen zijn geëvolueerd sinds de oermens en leven nu in een wereld waarin we hier allemaal een keuze in hebben. Vanuit dit existentialistisch perspectief overweeg ik om uiteindelijk vegan te worden, maar dat is iets waar ik naartoe moet groeien.

Hoe is je leven veranderd sinds je vega(n) bent?
Natuurlijk ben je als vegetariër veel bewuster bezig met je voeding, dus ik heb wat meer moeite gedaan om heel gevarieerd te leren koken en te letten op ingrediënten. Op een gegeven moment weet je het allemaal wel en is het echt niet zo gecompliceerd als mensen soms denken. Nu steeds meer mensen vegetariër worden, wordt het ook steeds meer gefaciliteerd.

Het was bijvoorbeeld 10 jaar geleden veel lastiger om uit eten te gaan voor een vega maaltijd, veel restaurants boden geen vegetarische opties aan op de menukaart. Vaak was mijn enige optie om te vragen of ze het vlees weg konden laten, wat daardoor vervolgens toch niet echt een uitgebalanceerde maaltijd was.

Tegenwoordig wordt er bijna altijd aan vegetariërs gedacht en zijn er keuzes te over, ook in de supermarkt wordt het aanbod van vleesvervangers steeds groter.

Ik denk dat de lichamelijke en geestelijke effecten die je merkt wanneer je vegetariër wordt, per persoon heel verschillend kunnen zijn. In mijn geval voelde ik me energieker, viel ik af en was ik minder vaak ziek. Tenslotte, -en ik weet dat dit heel zweverig klinkt- geeft het me echt een goed gevoel dat ik niet bijdraag aan die industrie, en dat ik geen aandeel heb in het lijden van de dieren.

Wat zijn je vega(n) hotspots in Amsterdam? Wat is je lekkerste vega(n) gerecht of recept?
Vooral in de Thaise en Indiase keuken vind je een groot gevarieerd aanbod in heerlijke vegetarische gerechten. Zelf maak ik vaak Griekse vega gerechten zoals spanakopita en gevulde piperies florinis en verwerk ik vaak portobello’s, zoete aardappelen, avocado’s en noten in mijn maaltijden.

Van de vega hotspots in Amsterdam zijn De Vegetarische Traiteur en The Golden Temple mijn favoriet, maar wanneer niet iedereen in je vriendenkring vega(n) is en je ergens hip, sfeervol en lekker wilt eten dan kan ik Nomads, gelegen aan de Rozengracht aanraden. Ze bieden met het ‘shared-dining’ concept een ruim aanbod aan gerechten uit het Midden-Oosten aan, waaronder veel vegetarische opties. Je kan er je schoenen uit trekken en heerlijk op de banken loungen en er is altijd entertainment zoals een buikdanseres.

Wat vind je van Dabbawalla?
Wat een geweldig concept! Voor wanneer je eten wilt laten bezorgen is het echt een verademing om niet steeds te hoeven scrollen door de online menu kaarten, op zoek naar de vegetarische opties. Ik lees dat ze zorgvuldig zijn in het selecteren van restaurants en er daarbij op letten dat de gerechten zo biologisch mogelijk zijn. Ook dat ze aan duurzaamheid denken en bijvoorbeeld per fiets bezorgen, aan alles wordt gedacht om zo verantwoord mogelijk deze dienst te leveren.

Lisa Steltenpool

Maak kennis met Lisa Steltenpool

By | Vega(n)s uit Amsterdam | No Comments

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Lisa Steltenpool en ik ben voedingsdeskundige en diëtiste. Daarnaast schrijf ik informatieve kookboeken. Tijdens mijn opleiding schreef ik ‘De vegarevolutie’. Dit boek is een praktische gids is voor iedereen die vegan wilt gaan eten en leven. In februari komt mijn tweede boek alweer uit, genaamd KICKSTART. Dit boek is letterlijk een KICKSTART om effectief je levensstijl gezonder te maken. En dan zonder achterhaalde diëten maar met super praktische handvatten en uitdagingen die je helpen om stap voor stap een gezonde levensstijl aan te leren. Uiteraard 100% plantaardig en met ruim 60 heerlijke recepten. Het wordt echt geweldig!

Vegan of vega?
Op mijn 10e werd ik vega en pas jaren later zette ik de stap om vegan te worden. Nu ben ik ondertussen alweer 5 jaar vegan en zou niet anders willen.

Hoe is je leven veranderd sinds je vegan leeft?
Mijn vegan levensstijl heeft heel veel impact gehad. Ik heb mijn passie voor koken ontdekt, aangezien ik als vegan niet veel kant-en-klaar eten kon kopen moest ik wel creatief bezig zijn in de keuken. Hierdoor heb ik in no-time leren koken en ben ik zelf recepten gaan schrijven. Ook qua gezondheid merkte ik veel verschil. Tijdens mijn tienerjaren heb ik gigantische (nee, ik overdrijf niet) last gehad van Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Ik nam vrijwel dagelijks paracetamol tegen de krampen/steken in mijn buik en moest soms op de grond liggen in de les omdat zitten niet meer ging. De tips van de huisarts om meer yoghurt en muesli te eten werkte maar niet. Sinds ik plantaardig ging eten verdwenen al die klachten. Achteraf logisch: ik verteerde (blijkbaar) zuivel heel slecht en mijn darmen waren door ongezonde eet- en leefgewoontes en te weinig goede vezels verre van in topconditie. Mijn gezondheid is er dus flink op vooruitgegaan!

Wat zijn je vegan hotspots in Amsterdam?
Ik ben fan van DopHert, zij hebben sowieso de beste broodjes met seitan van Amsterdam. Ook vind ik Vegabond heel fijn om lunch af te halen en speciale vegan producten zoals edelgist en ei-vrije mayo te halen. Verder bieden veel fijne lunchrooms nu ook vegan opties, zoals SLA en Beter & Leuk. Hierdoor ben ik eigenlijk op veel verschillende plekken te vinden.

Wat is je favoriete vegan gerecht of recept?
Mij maak je vooral blij met soepen of hoofdgerechten zoals pasta of curry. Op dit moment heb ik echt cravings naar soepen. Eén van mijn favorieten is met broccoli. Eerst kook ik de broccoli en voeg daarna verschillende kruiden, knoflook, pistachenoten en edelgist toe om het geheel vervolgens te blenden tot een soep. Nog een snee brood met limoen-humus erbij en ik ben helemaal blij.

Wat vind je van Dabbawalla?
Super tof concept! Als ik nu bestel ga ik vaak naar populaire thuisbezorg websites, maar de keuze is erg beperkt als vegan en laat staan gezond! Dabbawalla biedt voor mij daarom de ideale oplossing als ik zelf even geen zin heb om te koken!

Giverny Deenik

Maak kennis met Giverny Deenik

By | Vega(n)s uit Amsterdam | No Comments

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Giverny, 22 jaar en nu 2 jaar woonachtig in het mooie Amsterdam.
Ik koester een enorme passie voor zingen en performance. Mijn main focus op dit moment is om bekend te worden in de muziek. Ik treed af en toe op in verschillende theaters in Duitsland, en probeer nu ook zoveel mogelijk mijn stempel te drukken op de scene hier in Amsterdam. Daarnaast werk ik als barista in een knus koffiezaakje in de Pijp om de kosten van mijn huur, boodschappen, uit de hand gelopen borrel/dans avondjes en last-minute (backpack)reisjes te kunnen dekken.

Vegan of vega?
Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik best wel een nieuwkomer ben in dit wereldje. Op mijn 16e probeerde ik de stap voor het eerst te zetten, maar dat bleek erg lastig te zijn op familie diners en feestjes. Ik ben van Molukse afkomst, en Molukkers houden nu eenmaal van de combinatie rijst, kip en groente. Als onzekere puber durfde ik dit eten niet af te slaan, omdat ik dat respectloos vond overkomen. En vragen of degene bij wie ik op bezoek kwam iets aparts zonder vlees voor mij wilde bereiden? Dat durfde ik al helemaal niet te vragen! Dus binnen een tijdsbestek van een week was dit weloverwogen besluit omgezet in vergane glorie.

Terwijl de jaren voorbij streken, ben ik bewuster geworden qua voeding. Op een gegeven moment haalde ik voornamelijk biologisch vlees in huis en at ik geen varkensvlees meer. Aangezien biologisch vlees best een flinke aanslag op mijn bescheiden portemonneetje was, resulteerde dat in gemiddeld 2 a 3 keer per week vlees consumeren. Uiteindelijk werd dat 1 a 2 keer per week, afgewisseld met een paar weken helemaal geen vlees. Zo stapte ik steeds een beetje half in en uit het vega-, en soms zelfs veganbootje. Inmiddels heb ik 3 maanden geleden de knoop voor mezelf doorgehakt en ben ik officieel vegetariër geworden. Beter laat dan nooit!

Hoe is je leven veranderd sinds je vegetarisch eet?
Ik voel me gezond en fit, dat had ik niet verwacht. Ik doe 4 a 5 keer per week krachttraining en boksen, en eerst was ik bang dat ik niet genoeg eiwitten binnen zou krijgen en zo spiermassa zou verliezen. Maar ik haal genoeg eiwitten uit vlees vervangende sojaproducten, kikkererwten, noten en kwark. En ik vind vegetarisch/veganistisch koken ontzettend lekker en uitdagend. Je wordt gedwongen om creatief te zijn, anders wordt het al gauw saai.

Wat zijn je vega(n) hotspots in Amsterdam?
Ik kan enorm genieten van de verse Vietnamese springrolls van Vegabond aan de Leliegracht. Dit is een 100% vegan wholefood store waar je werkelijk alles kunt vinden: van sandwiches tot pizza’s om zelf thuis af te bakken. En je kunt er hartstikke gezellig zitten om te lunchen. Ook ben ik fan van de vegetarische gerechten die bij Bazar op de kaart staan. Je krijgt heerlijk veel rijst en bonen, en dat voor een prima prijsje.
Ik heb nog lang niet alle vega(n) hotspots in Amsterdam ontdekt, aangezien ik het liefste zelf thuis kook. Ik heb wel een lijstje samengesteld met restaurants die ik binnenkort wil uitproberen.

Wat is je lekkerste vega(n) gerecht of recept?
Mijn favoriete recept is een vegan pistache-frambozen cheesecake, gemaakt met avocado-creme en een bodem van havermout. Dat kost me ruim 3 uur om te maken, en ik doe het alleen als ik een goede oven ter beschikking heb. Maar wat is die lekker, zeg!

Wat vind je van Dabbawalla?
Ik vind Dabbawalla een heel goed concept! Het scheelt om te weten dat alles wat je besteld, ook daadwerkelijk vega(n) is. Als ik bijvoorbeeld via een andere website ergens wat bestel, moet ik altijd drie keer checken of dat wat ik besteld heb wel echt vega(n)-friendly is. En wie weet ontdek ik via Dabbawalla wel een paar nieuwe goeie hotspots!

Lisa Stel

Maak kennis met Lisa Stel a.k.a. lisagoesvegan

By | Vega(n)s uit Amsterdam | No Comments

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Lisa, 25 jaar en woon in hartje Amsterdam. Ik ben afgestudeerd in de Klinische Neuropsychologie en ik heb van jongs af aan een grote liefde voor dieren. Zet mij af bij de kinderboerderij en ik ben uren zoet.
Ik ben van huis uit vegetarisch opgevoed. Na een puber-periode waarin ik veel vlees heb gegeten gooide ik het roer om. Ik wilde weten hoe mijn eten op mijn bord terecht kwam. Bij de productie van alledaagse producten komt veel meer dierenleed kijken dan ik ooit had gedacht. Ik las boeken, keek documentaires en werd geinspireerd door veel enthousiaste en positieve vegans. In mijn hoofd was de keuze snel gemaakt; voor de dieren, de mede-mens, het milieu én voor mijn eigen gezondheid wilde ik vegan worden.

Vegan of vega?
Vegan! Op mijn blog www.lisagoesvegan.com schrijf ik over mijn ‘weg naar veganisme’. Ik eet al een lange tijd geheel plantaardig en ben momenteel stap voor stap ook de vegan leefstijl aan het ‘aannemen’. Ik ben niet zo van mensen in hokjes plaatsen en geloof ook niet in de perfecte vegan. Elk stapje is er één in de goede richting en je moet het jezelf niets opleggen. Zelf vind ik het één van de beste keuzes die ik tot nu toe in mijn leven gemaakt heb (klinkt grappig he?) Daarnaast heb ik zoveel nieuwe mensen ontmoet die ook dezelfde passie en mindset delen en dat is echt zo leuk!

Hoe is je leven veranderd sinds je vegan leeft?
Wauw, mijn leven is in zoveel opzichten positief veranderd. Ik had voorheen veel last van mijn buik en kon wel vaak vermoeid zijn. Nu ik vegan eet, ben ik me zoveel gezonder en energieker gaan voelen. Daarnaast ga ik ook zoveel gelukkiger en positiever door het leven. Het kan misschien zweverig klinken, maar het gevoel wat je ervaart wanneer je héérlijk eet zonder dat daarbij dieren hebben moeten lijden is echt zo fijn. Dit positieve, vrije gevoel heeft natuurlijk ook een enorm positief effect op je lichamelijk gesteldheid. Dit probeer ik ook uit te stralen en mensen te laten zien dat plantaardig eten en leven gewoon enorm leuk, makkelijk en lekker is. Ik vermijd zoveel mogelijk negativiteit; focus op wat je allemaal wél kan eten, wat je wél kunt kopen of wat je nog wél kunt. Dáár ligt de toekomst. Ik ben heel dankbaar als ik mensen kan inspireren om (vaker) plantaardig te eten.

Wat zijn je vegan hotspots in Amsterdam?
Hallo, heb je even?! Haha, je kan mij zeker porren voor een mega groot bord groenten van de Bolhoed. Een gedateerd restaurant in de Jordaan met geweldig verse vegan salades. Het duurt even voordat je iets hebt, maar dat is het dubbel en dwars waard. Vegabond, de Golden Temple, Beter & Leuk vind ik ook heel erg leuk. Dophert is één van mijn favorieten omdat het hele restaurant vegan is en ik dus álles op de kaart kan kiezen (wat het juist ook weer moeilijk maakt haha). Maar wat ik misschien wel het leukste vind?! In een ‘gewoon’ restaurant iets lekkers plantaardig bestellen en dat je dan vervolgens de hele tafel jaloers naar je bord ziet staren. Want plantaardig eten is echt niet moelijk en saai!

Wat is je favoriete vegan gerecht of recept?
Dat verandert van tijd tot tijd. Maar ik zit momenteel in mijn speculaas-fase. Alles met speculaas vind ik héérlijk, niet een specifiek vegan gerecht. Verder ben ik met de herfst gek op volle curry’s, soepen en ovenschotels. Qua ongezonde vegan lekkers: zelfgemaakte choco fudge, raw brownies of oreo’s.

De brownies van Lisa Stel

Wat vind je van Dabbawalla?
Een super leuk initiatief! Hoewel ik het liefste elke dag zelf in de keuken sta, heb ik het vrij druk en soms geen zin om uitgebreid te koken. Eten bestellen is verleidelijk maar meestal ongezond, lastig en er is niet bijster veel keus. Met Dabbawalla kan ik kiezen uit zoveel lekkere (gezonde) vegan gerechten! En het leuke is, ik ken de meeste restaurants die bij Dabbawalla aangesloten zijn dus ik kan niet wachten om met vrienden alle gerechten uit te proberen. Nu al zin in!

Kim van der Sluis

Maak kennis met Kim van der Sluis a.k.a. Birdwonders

By | Vega(n)s uit Amsterdam | No Comments

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Kim van der Sluis. Ik ben 26 en woon sinds 3 jaar in Amsterdamse wijk de Pijp met mijn vriend en vogeltje Koekje.

Sinds januari blog ik voor mijn eigen lifestyle-blog ‘Birdwonders‘. Deze gaat eigenlijk over alles wat ik leuk vind: van koffietentjes en hotspots, tot diervriendelijke make-up, foto’s van mijn vogeltje, leuke events en veel vegan recepten. Het is vrij breed, maar veganisme komt overal terug omdat dit voor mij erg belangrijk is.

Hiernaast studeer ik ook Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel zit ik in mijn derde jaar en ik ben heel blij dat ik na een aantal verschillende studies eindelijk iets heb gevonden wat ik heel leuk vind om te doen.

Vegan of vega?
Ik ben veganist en hier ben ik heel erg blij mee. Ik kom oorspronkelijk uit Drenthe en het typische Hollandse eten (aardappels/groenten/vlees) is daar nog steeds het meest voorkomende. Als vegetariër wordt je er vaak al raar aangekeken. Voor mij was vegan worden dus best een stap en hierdoor ook echt een proces. Ik heb dit ook zeker niet ‘cold turkey’ gedaan. Ik ben echt naar veganisme toe gegroeid en kwam er in eerste instantie toevallig online mee in aanraking, omdat ik erg geïnteresseerd ben in gezondheid en gezond eten.

Erg lang heb ik thuis al geen vlees gegeten maar voelde ik me op etentjes van werk of familie nog steeds moeilijk als ik niet ‘mee zou eten’ met de rest. Dit heeft best even geduurd en ik vond het in het begin erg spannend om echt te zeggen; “Nee, ik eet geen dierlijke producten meer.” Achteraf voelde ik me vaak schuldig als ik weer iets als vlees gegeten had. Negen maanden geleden heb ik toch besloten om nooit meer dierlijke producten te eten. Dit was echt mijn moment dat ik er 100% klaar voor was om het volledig door te voeren en ook op bijvoorbeeld werkgelegenheden voor mijzelf, de dieren en de aarde te kiezen. Best kort eigenlijk als ik er zo naar kijk. Voor mijn gevoel is het al veel langer, omdat ik thuis al veel langer plantaardig eet, al was ik toen nog geen echte veganist. Sinds ik het 100% heb doorgevoerd heb ik dit ook meteen gedaan qua kleding en spullen: leer, wol, zijde, dons en dergelijk koop ik niet meer. Ook mijn cosmetica en verzorgingsproducten moeten helemaal vegan zijn.

Hoe is je leven veranderd sinds je vegan leeft?
Mijn leven is eigenlijk niet heel veel veranderd. Ik hou nog steeds van de zelfde muziek, van koken, van koffietentjes bezoeken in het weekend en boeken lezen. Soms denk ik dat veel mensen denken dat het een grotere impact heeft dan dat het eigenlijk heeft. Als beginnende vegan ben je er inderdaad wel heel veel mee bezig, omdat je even je weg moet vinden en in het begin steeds geconfronteerd wordt met producten die je niet meer wil/kan eten. Ook krijg je in het begin vaak veel vragen van vrienden en familie en hebben sommige mensen zelfs last van acceptatie-problemen vanuit hun omgeving. Maar zodra je iets langer vegan bent, neemt dit allemaal behoorlijk af. Je weet wat je kan kopen in de supermarkt en dingen worden routine.

Voor mij is het misschien ietjes anders, omdat ik ook mijn blog heb. Door mijn blog ben ik wel vaak bewust met veganisme bezig omdat ik er ook over nadenk welke dingen interessant en leuk voor mijn blog kunnen zijn.

Er is trouwens één ding wat wel echt veranderd; je kan nooit meer naar dierlijke producten kijken (en dan vaak met name vlees) zonder de waarheid achter het product te zien. Dit kan in sommige situaties best lastig zijn.

Wat zijn je vegan hotspots in Amsterdam?
Amsterdam biedt steeds meer vegan opties tegenwoordig en daar ben ik heel blij om. We lopen namelijk best een beetje achter op steden als Berlijn. Toch hebben we tegenwoordig al een paar echte top-adressen die zeker niet onderdoen voor het buitenland.

Koffie ende Koeck: dit zaakje is echt heel fijn. Je kan hier superlekker lunchen of koffie met taart eten. Het is er gezellig en knus. Ook is de eigenaresse erg vriendelijk. Helaas is dit adres voor mij best ver uit de richting en kom ik er daarom niet heel vaak. Maar wanneer ik in de buurt ben wil ik er echt even heen omdat al het eten hier altijd lekker is. Met Sail 2015 waren er zelfs speciale Sail cupcakes met VOC kruiden te koop. Bekijk hier de website van Koffie ende Koeck.

Loving Hut: dit eethuisje maakt mijn vegan leven zoveel makkelijker! Haha, grapje hoor, het was al niet moeilijk. Toch was het wel heel erg relaxed toen Loving Hut een poosje terug opende. Ze hebben hier zo veel lekkers! Alles smaakt goed. Je eet hier óf snacks zoals burgers, broodje kroket en patatjes óf je eet hier Aziatisch. Beide opties zijn super. Daarnaast staan er ook zoetigheden op de kaart zoals taartjes, chocolade mousse en tiramisu. Bekijk hier de Facebook pagina van Loving Hut.

Wat is je favoriete vegan gerecht of recept?
Ik ben helemaal dol op soep. Dit ben ik altijd al geweest en sinds ik zelf ben gaan koken alleen nog maar meer, want ik vind dat ik eigenlijk gewoon hele lekkere soepen maak. Eén van mijn favorieten is bijvoorbeeld Linzensoep. Het recept hiervoor is op mijn website te vinden. Een andere heerlijke soep is aardappel-prei soep. Dit is heel makkelijk. Drie preien in ringetjes, 6 aardappels in blokjes en dit alles onderzetten met bouillon. Goed zacht koken en daarna pureren. Een paar eetlepels dille en 4 eetlepels mosterd erdoor en klaar! Zo simpel, maar echt fantastisch.

Wat vind je van Dabbawalla?
Ik vind het super dat er eindelijk een bezorgservice is waar veganisten en vegetariërs echt goed terecht kunnen. Voordat ik vegan werd bestelde ik op luie of drukke dagen graag online eten. Dit vond ik altijd heel handig en prettig. Toen ik vegan werd veranderde dit wel een beetje. Ik was altijd bang dat ik geen goed eten zou krijgen omdat ik dan gerechten moest bestellen waarvan ik niet wist of ze vegan waren en dan in de ‘opmerkingen’ sectie veganisme moest uitleggen, of er achter aan moest bellen. Niet zo relaxt meer allemaal.

Dabbawalla is dan ook zeer welkom! Hier hoef ik me om dit soort dingen geen zorgen te maken en kan ik gewoon bestellen wat me lekker lijkt en daarna achterover zitten en relaxen. Drukke en luie dagen heb je als vegan natuurlijk ook gewoon dus een bezorgservice is heel fijn. Daarnaast is het menu ook best uitgebreid en heb je genoeg opties om uit te kiezen.

Jewaria

Maak kennis met Jewaria Luu

By | Vega(n)s uit Amsterdam | No Comments

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Jewaria Luu (18) uit Amsterdam. Ik ben student maatschappelijk zorg en werk naast mijn studie bij de Jimmy Woo. Ook ben ik werkzaam als model bij The Amazing Agency.

Vegan of vega?
Na vier jaar vegetarisch te hebben gegeten ben ik een halfjaar geleden veganist geworden. Veganisme heeft veel veranderd in mijn leven, lichamelijk en geestelijk. Sinds ik veganistisch eet voel ik me veel zekerder in mijn eigen lichaam. In plaats van me nu schuldig of vies te voelen na een maaltijd, voel ik nu alleen maar dankbaarheid en tevredenheid na het nuttigen van eten. Ik ben erg gelukkig met het idee dat ik bijdraag aan een beter leven voor mezelf, de dieren en het milieu door simpelweg een ander dieet te volgen.

Toen ik vegetarier werd wist ik nog niet veel over veganisme af. Het was voor mij meer een soort mythe wat alleen extreme health freaks volgde. Wel dronk ik al vier jaar geen melk meer. Toen ik afgelopen lente naar Londen ging was ik bij familie die zelf veganistisch eten. Toen besefte ik dat ik eigenlijk ook al een semi-vegan dieet volgde. Ik dacht bij mezelf als ik toch al bijna vier jaar lang semi-vegan eet, waarom dan niet all the way? Er zitten zoveel health benefits aan verbonden!

Wat zijn je vegan hotspots in Amsterdam?
Mumu is by far mijn lievelings plekje in heel Amsterdam! Zij hebben de lekkerste vegan bonbons die ik ooit heb geproefd! Ook de eigenaren zijn me erg dierbaar, ik verheug me er altijd op om daar chocolade te halen. Voor diner en lunch zijn Vegabond en The Golden Temple mijn lievelingsplekken.

Wat is je favoriete vegan gerecht of recept?
Oeh, dat vind ik erg lastig.. Ik zit nu in mijn tempeh-wrap fase. Heerlijk met rauwe babyspinazie en groene appel!

Wat vind je van Dabbawalla?
Finally! Ik ben zo enthousiast dat dit nu op de markt is gekomen. Ik heb ook echt het idee dat Amsterdam lang heeft gewacht op een concept zoals dit! Geen vieze bezorg pizza’s en kapsalon meer, maar lekkere en verantwoorde maaltijden.